Translate

събота, 14 януари 2012 г.

СОЛЕНКИ


Из златните рецепти на пра баба :)


Необходими продукти:
 
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
1 пакетче амоняк
1 ч.ч. топена свинска мас
1 к.л. сол
1/2 ч.ч. натрошено сирене
брашно колкото поеме за меко тесто
настърган кашкавал за поръсване
сусам
мак
1 жълтък за намазване


Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцето и солта, добавяме свинската  мас, киселото мляко с разбитата в него амонячна сода и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Прибавяме сиренето и с брашното замесваме меко тесто, което оставяме да почива 10 мин. Тестото разточваме с дебелина 3-4мм., намазваме го с разбития жълтък, поръсваме с кашкавала ,мака и сусама и изрязваме форми по желание. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване.


8 коментара:

  1. Вкъщи много се уважават такива соленки! Благодаря за рецептата! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, от дете не съм хапвала соленки! Чипсове, снаксове, кубети... Забравила съм за домашните соленки! Толкова бяха вкусни... Твоите са чудесни! Грабвам си една! Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Бисквитки-ей така с книга в ръка-чудна комбинация...Твоите изглеждат чудни и ще ги направя,тъкмо си имам и прясна мас.
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета! Радвам се, че Ви харесват:)Аз съм израснала с тези соленки, които обожавам.Рецептата изрових от рецептите на прабаба и не можах да устоя на изкушението да я споделя с вас! Лека и успешна седмица ви желая!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Честно казано от години не съм правила соленки!
    Благодаря за рецептата,изглеждат чудесно!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  6. dreamer когато имаш възможност, намини при мен имам награди за тебе...:)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, да си призная много пъти съм ги хапвала, но за пръв път ги правя!
    Zi4e, благодаря ти за вниманието:)

    ОтговорИзтриване