Няма начин есента да не започне с нещо тиквено! Обожавам тиквата, а този кекс е страхотен с чаша горещо кафе. На това дуо аз му казвам силен старт на деня!
В началото на октомври винаги пека тиква. Хапвам колкото мога, а останалото пюрирам и прибирам в хладилника за да мога сутрин да си приготвям любимото тиквено лате (рецептата за него ще намерите ТУК). Обаче само с тиквено лате нестава, трябва си и още нещо!
А какво по-хубаво от хладна, мъглива есенна утрин и къща изпълнена с аромата на канела и кафе?
300 гр. брашно
50 гр. орехи
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. подправка за тиква (рецептата ще намерите ТУК)
1 ч.л. канела
2 яйца
100 гр. кафява захар
130 гр. захар
60 мл. прясно мляко
300 гр. пюрирана тиква
120 мл. олио
Начин на приготвяне:
В купа смесваме сухите съставки: брашното, орехите, содата за хляб, бакпулвера, солта и подправките. В друга купа разбъркваме добре олиото и двата вида захар, след което прибавяме млякото и тиквеното пюре. Към получената смес изсипваме сухите съставки и разбъркваме добре до получаването на гъста кексова смес. Изсипваме сместа в предватително застлана схартия за печене форма и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка(около 40 мин). По желание готовия кекс глазираме с кленов сироп.
Няма коментари:
Публикуване на коментар