Translate

неделя, 11 юли 2021 г.

ТОРТА ШАРЛОТА

Случвало ли ви се е да ви се обади някой и да ви каже "Идвам ти на гости"? Ама, така изведнъж, човек с кого не се виждате и чувате често, но винаги искате да впечатлите и имате само няколко часа на разположение, и никакво време за пазаруване? Ами на мен ми се случи не отдавна!

Въпреки, че не разполагах с много време, прегледах хладилника с какво разполагам  и ми хрумна да оползотворя бишкотите, които бях купила може би две седмици по-рано с идеята да превърна в тирамису ( рецепта, която между другото също става бързо и можете да намерите ТУК). Та наличното не беше кой знае какво, но пък бях сигурна, че ще стане! Мляко, яйца, горски плодове за сутрешната ми гранола и въпросните бишкоти, аааа...Да, хахахха и босилека, който си гледам на прозореца, не е мента, ама...като няма мента и босилека става за цветен акцент.

Таа... да не ви занимавам с излишна драма, към рецептата!

Необходими продукти:
18 см. диаметър на формата

1 пакет бишкоти (400 гр.)
700 мл. мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. нишесте или брашно
1 ванилия
200 гр. горски плодове
листенца босилек или мента за декорация


Начин на приготвяне:

В 100 мл. мляко разтваряме нишестето и добавяме леко разбитите яйца. В 500 мл. мляко прибавяме захарта и го слагаме да заври. След като заври го отнемаме от котлона и на тънка струйка прибавяме яйчената смес при непрекъснато бъркане. Връщаме на  слаб котлон и продължаваме да бъркаме, за да поври 3-4 мин.( докато се по сгъсти). Към крема прибавяме ванилията и го оставяме да се поохлади. В подходяща форма, която предварително сме застлали със свежо фолио нареждаме първо стените на формата  с бишкоти, които потапяме леко в останалите 100 мл. мляко, след което нареждаме и първия ред на дъното. Покриваме с крем и така редуваме до горе, ред потопени в мляко бишкоти, ред крем. Готовата торта прибираме в хладилника за 1-2 часа. Охладената торта декорираме с горски плодове и по желание поръсваме с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар