Translate

понеделник, 1 юни 2020 г.

БОРОВИНКОВА ТОРТА с лимони и ШВЕЙЦАРСКИ ЦЕЛУВЧЕН МАСЛЕН КРЕМ

Имате ли си любима лятна торта?:) Аз определено вече имам моя топ! Ако искате свежа торта, носеща духа на лятото с богат вкус и невероятен аромат, то... това е вашата торта! Няма начин да не си паднете по нея още щом я подушите. Сервирайте с топка сладолед или без, няма никакво значение! Сигурното е само едно, че ще оберете овациите на всеки, който я опита. 


 Необходими продукти:
за торта с диаметър 18 см.

за блата:
170 гр. масло
200 гр. захар
3 яйца
1 ч.л. екстракт от ванилия
кората на 2 лимона
30 мл. лимонов сок
280 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
160 мл. айрян
120 гр. боровинки
1 ч.л. олио за овалване на боровинките
1 с.л. брашно за поръсване на боровинките
за крема:
150 гр. белтъци
200 гр. захар
300 гр. масло
кората на 1 лимон
1 ч.л. лимонов сок
1 щ. сол


Начин на приготвяне:

блата: В купа разбиваме на пухкав крем маслото, захарта и лимоновата кора. Добавяме яйцата едно по едно, като разбъркваме добре след всяко. Прибавяме лимоновия сок, намаляваме скороста на миксера, изливаме айряна в крема и прибавяме пресятото брашно с добавения в него бакпулвер. Намазняваме 100 гр. от боровинките с 1 ч.л. олио и ги поръсваме с 1 с.л. от брашното, след това внимателно ги разбъркваме в сместа.  Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава и печем в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 мин или до суха клечка.Готовия блат оставяме да се охлади за 10 мин и го изваждаме от формата.
Приготвяме крема. В купа на водна баня слагаме белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбъркваме ги постоянно с тел  в продължение на 5 мин или докато белтъците достигнат 70 градуса, след което ги прехвърляме в студена купа. Разбиваме ги с миксера на висока скорост  за 8-10 мин. или докато белтъците станат лъскави  и се оформят връхчета. Покриваме купата със свежо фолио и я оставяме в хладилника за 10-15 мин. да се охлади белтъчния крем. След това започваме да ги разбиваме с миксера на бавна скорост и прибавяме на части маслото на стайна температура и лимоновата кора. Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да се охлади за 10 мин.
Охладеният блат разрязваме на две равни части и сглобяваме тортата, като  разпределяме крема равномерно между двата блата. Заглаждаме тортата с крем отгоре и отстрани. Декорираме с останалите ни 20 гр. боровинки и резенчета лимон. Добре е тортата да престои 5-6 часа в хладилника преди да я разрежете.




3 коментара:

  1. Здравейте.Искам да попитам блатовете достатъчно влажни ли са за да не се сиропират? Благодаря за рецептата. Тортата изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте:) Блатовете са доста сочни, мазнички и влажни. Според мен нямат нужда от сиропиране, но си е въпрос на вкус.
      Поздрави :)

      Изтриване