Имате ли си любима лятна торта?:) Аз определено вече имам моя топ! Ако искате свежа торта, носеща духа на лятото с богат вкус и невероятен аромат, то... това е вашата торта! Няма начин да не си паднете по нея още щом я подушите. Сервирайте с топка сладолед или без, няма никакво значение! Сигурното е само едно, че ще оберете овациите на всеки, който я опита.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhImAlTlhixbJVf25YbVNaXy6qKK6HWPU0-J24dUq7jRmyh7pkeq-BIyD_vu14I_3-1gaEsHOOXniVad4A_jktdkQ8n_yw9l8urMxa3HI43o-1gm0lKwYEh8yUuTX-tGz_yfwFIcA5Eogm-/s640/Blueberry+Cake_003425_20200505_1200_logo.jpg)
за торта с диаметър 18 см.
за блата:
170 гр. масло
200 гр. захар
3 яйца
1 ч.л. екстракт от ванилия
кората на 2 лимона
30 мл. лимонов сок
280 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
160 мл. айрян
120 гр. боровинки
1 ч.л. олио за овалване на боровинките
1 с.л. брашно за поръсване на боровинките
за крема:
150 гр. белтъци
200 гр. захар
300 гр. масло
кората на 1 лимон
1 ч.л. лимонов сок
1 щ. сол
Начин на приготвяне:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicAKIsyo4Inm4G-Siz7YHHpHe2oD3npRI_eOEkL1tnJfG7jDd3mWqxeoHJOzGUaPtmi0WKSDpBuEibIiuyRUxLHObfKUY5E-ADdMgvdsqbK9hKwF3AiueDtimesIkKbylwUQIRksfj3LpP/s640/Blueberry+Cake_003426_20200505_1200_logo.jpg)
Приготвяме крема. В купа на водна баня слагаме белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбъркваме ги постоянно с тел в продължение на 5 мин или докато белтъците достигнат 70 градуса, след което ги прехвърляме в студена купа. Разбиваме ги с миксера на висока скорост за 8-10 мин. или докато белтъците станат лъскави и се оформят връхчета. Покриваме купата със свежо фолио и я оставяме в хладилника за 10-15 мин. да се охлади белтъчния крем. След това започваме да ги разбиваме с миксера на бавна скорост и прибавяме на части маслото на стайна температура и лимоновата кора. Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да се охлади за 10 мин.
Охладеният блат разрязваме на две равни части и сглобяваме тортата, като разпределяме крема равномерно между двата блата. Заглаждаме тортата с крем отгоре и отстрани. Декорираме с останалите ни 20 гр. боровинки и резенчета лимон. Добре е тортата да престои 5-6 часа в хладилника преди да я разрежете.
Прелест е!
ОтговорИзтриванеЗдравейте.Искам да попитам блатовете достатъчно влажни ли са за да не се сиропират? Благодаря за рецептата. Тортата изглежда превъзходно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте:) Блатовете са доста сочни, мазнички и влажни. Според мен нямат нужда от сиропиране, но си е въпрос на вкус.
ИзтриванеПоздрави :)