Комбинацията кафе с шоколад и канела в кекс ми е любима! А сутрешното кафе обичам да го пия в компанията на нещо сладичко. Независимо дали съм на диета или не парченцето кекс или бисквитката са задължителни за мен :) А този кекс трябва да опитате задължително! Уникално вкусен е, но ви предупреждавам, чеее за съжаление няма да минете само с едно малко парченце ще има и второ...че даже и трето :)
за форма 20 х 20 см.
за кекса:
120 гр. масло
260 гр. захар
2 яйца
200 гр. заквасена сметана
200 мл. топло кафе
460 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
100 гр. млечен шоколад
за поръската:
50 гр. орехи
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Разбиваме на пухкав крем маслото и захарта, след което прибавяме яйцата едно по едно. Разбъркваме добре и към тях прибавяме кафето и заквасената сметана, разбъркваме с миксера на бавна скорост. Прибавяме пресятото брашно с добавните в него бакпулвер и сода за хляб, след като получим хомогенна гъста каша добавяме и нарязания на кубчета млечен шоколад. Готовата смес разделяме на две равни части. Приготвяме поръската, като добре смесим смлените орехи захарта и канелата. В предварително застлана с хария за печене тавичка разпределяме равномерно една част от сместа, поръсваме с половината от поръската, разпределяме равномерно и втората част от сместа и поръсваме с останалата ни поръска. Печем в загрята на 180 градуса фурна 45-50 мин. или до суха клечка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар