Така да преминем към самата рецепта. Първо ще ви трябва стъклен буркан, който предварително изтеглете с капак и без, защото ще ви е много по- лесно когато захранвате кваса. Ще ви трябват два вида брашно: ръжено и бяло. Филтрирана вода, мерителна чаша, везна и евентуално термометър. Седем свободни дни, търпение и това е!
Необходими продукти и начин на приготвяне:
Ден 1
100 гр. ръжено брашно
150 гр. филтрирана вода (30 градуса)
Разбъркайте всичко добре в стъклен буркан , поставете капак или марля (не затягайте плътно буркана с капачка за да може да "диша" кваса) и оставете на стайна температура за 24 часа.
Ден 2
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
115 гр. филтрирана вода (30 градуса)
70 гр. стартер
Ако сте изтеглили празния буркан, сметнете теглото му плюс 70 гр. от стартера и премахнете останалия стартер. Може да го запазите и с него да приготвите палачинки или хляб. След като в буркана са останали само 70 гр. от стартера прибавете двата вида брашно и водата, и разбъркайте добре. Затворете с капак или марля и оставете на стайна температура за 24 часа.
Ден 3
повторете стъпките от Ден 2
На снимката е резултата след Ден2. Има съвсем малко мехурчета, но това е знак че кваса е "жив".
Ден 4
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
100 гр. филтрирана вода (30 градуса)
70 гр. стартер
Вече започват да се образуват хубави мехурчета и кваса увеличава размера си двойно. Оставете в буркана само 70 гр. от стартера прибавете двата вида брашно и водата, и разбъркайте добре. Затворете с капак или марля и оставете на стайна температура за 24 часа.
Ден 5
повторете стъпките от Ден 4
Ден 6
50 гр. стартер
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
100 гр. филтрирана вода (30 градуса)
Оставете в буркана само 50 гр. от стартера прибавете двата вида брашно и водата, и разбъркайте добре. Затворете с капак или марля и оставете на стайна температура за 24 часа.
Ден 7
25 гр. стартер
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
100 гр. филтрирана вода (30 градуса)
Това е последното захранване преди кваса да е напълно готов за използване. След това дръжте кваса в хладилника, като преди да го използвате го изкарайте от хладилникаот предния ден и повторете захранването от Ден 7. Когато държите кваса в хладилника трябва да го захранвате поне веднъж седмично, като Ден 7.
Няма коментари:
Публикуване на коментар