Нямаше как да подмина тази ароматна билка, като маточината с лека ръка. Всички поляни около къщата ми са пълни с нея и ако минеш през тях...аромата и те връхлита. Аромат на лимони и лято, и въпреки че е вече октомври тя все още си е все така свежа и ароматна.
Но за да можете да се възползвате от силните и лековити свойства най-добре да я берете от май до юли, изсушавате я и готово- имате чайче за здрав сън, и какви ли не болежки.
От свежите листенца маточина може да приготвите както лимонада, така и кексове, чайчета, сиропи и какво ли още не:)
За мен кекса с маточина е страхотен десерт за след вечеря, защото хем ще Ви подслади, хем ще Ви осигури здрав сън.
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 ч.ч. олио
1 с.л. лимонов сок
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. вода
3/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. свежи листа маточина
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа смесваме сухите съставки (брашното, солта и бакпулвера) и ги пресяваме. Разбиваме водата и киселото мляко на айрян и го оставяме на една страна. С пасатор пюрираме олиото и свежите листа маточина, към тях прибавяме яйцата едно по едно, захарта и продължаваме да пасираме докато се получи хомогенна смес. Към готовата яйчена смес добавяме айряна ръзбъркваме добре и постепенно, и при внимателно разбъркване с лъжица прибавяме брашното. Сместа изсипваме в набрашнена тавичка и печем в загрята на 150 градуса фурна до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар