Translate

неделя, 15 октомври 2017 г.

ТАХАН


Да приготвите тази рецепта у дома е изключително лесно, необходими са ви само 3 съставки и да му отделите максимум 15 мин. Приготвянето му у дома, е доста по-щадящ джоба вариант и най-важното, е че така ще избегнете всички добавено подобрители, консерванти и т.н. от добре познатите ни купешки марки. 

Здравословните ползи на сусамовия тахан са многобройни, изключително богат е на витамини (А,В1,В2,В3,В6 И Е), калций,аминокиселини и минерали. Високото му съдържание на белтъчини (което е в пъти повече от това в сиренето, соята и дори някои меса) и калции(783mg. на 100g.) го правят изключително важна част от менюто ни за предстоящите пости. А ако сте любители на хумуса и тахан халвата, като мен ;)  Ви препоръчвам да се възползвате от  рецептата и да си приготвите сусамовия тахан у дома:)


Необходими продукти:

140 гр. сурово сусамово семе
3-4 с.л. зехтин
1 щипка сол


Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие изсипваме сусамовите семена и ги запичаме на слаб огън при постоянно разбъркване, докато получат лек златист загар (около 3-5 мин. Много е важно да се действа бързо, защото загарят много лесно).Готовите семена изсипваме върху хартия за печене, докато се охладят напълно. Изстиналите сусамови семена изсипваме в блендера и ги блендираме за около минута. Прибавяме 3 с.л. лъжици зехтин и блендираме отново за 2-3 минути, след което с помощта на шпатула обираме разпръснатото количество от стените на блендера и блендираме за още 3-4 мин. (повтаряме процедурата 2-3 пъти). Таханът трябва да е леко течен и с гладка текстура, ако е необходимо добавяме още 1 с.л. зехтин и отново блендираме за още 2-3 мин. Накрая прибавяме 1 щипка сол и разбъркваме добре.

Забележка: Таханът може да съхраняваме в добре затворен съд в хладилника за 1 месец.Нормално е сусамовия тахан да се "утаява", но това не бива да ви притеснява. Преди употреба го разбъркайте добре. 


2 коментара:

  1. Благодаря ви сърдечно за тази лесна и изключително полезна рецепта особено за един страстен и пристрастен почитател на сусама и хумуса като мен! Имайки рядкото "щастие" да посетя един от доста непретенциозни хотели в Египет преди около 7 години се наложи за първи път да вкуся от този деликатес наречен хумус, влюбвайки се в него отведнъж и оттогава присъстващ трайно в седмичното му меню, както и сусама, но досега не се бях замислял колко лесно и доста по-полезно може да бъде направата на основната му съставка, а именно тахана, в домашни условия. Поздравления и за прекрасната презентация на тази чудесна рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тахана мисля, че не съдържа допълнително друга мазнина, освен тази, получена при смилането на самия сусам, но не съм сигурна. При всички случаи и така ще е вкусно и полезно.

    ОтговорИзтриване