Translate

неделя, 9 април 2017 г.

ШОКОЛАДОВ МУС ЧИЙЗКЕЙК


След голямата " корабна тишина" дойде време да изтупам праха и да изчистя паяжините от блога. И с голям кеф най-после да публикувам рецепта, макар и не моя ... ноо в моя защита още съм "росна-пресна"на сушата  и така и не съм стигнала до кухнята! Ама като си имам добър заместник мога с удоволствие  да си дам време с ориентирането ми към нея хахах (най-много още ден-два,  преди ръцете ми да пламнат от сърбежа:))
...И сега по темата и рецептата:
Ще Ви занимая с  една провалена от лошото време Румънска епопея, весел рожден ден и вкусен завършек на деня! Ето така мога да опиша изминалия 8 април :) Незнайно защо решихме да празнуваме в съседна Румъния, нооо времето не беше решило така... ама това не ни попречи да си изкараме страхотно, да похапнем вкусно  и да си направим автомобилната екскурзия:) Но какъв би бил един рожден ден без торта? ...Еее нямам си и идея, защото шеф Драго ни приготви чийзкейк, който гарантирано може да вдигне настроението Ви от 100  на 1000 %!И въпреки, че не усяхме да разгледаме забележителностите в Констанца ...в хладилника у дома ни чакаше една шоколадова и изключително вкусна гастрономична забележителност!Тааа въпреки лошото време, Рождения ден беше страхотен. Рожденика духна своите ....52 свещички иии... ами преядохме си със сладко, както си се полагаше:) А на вас препоръчвам горещо да го пробвате с или без повод;)





Необходими продукти:

за основата:
170 гр. какаови  бисквити
30 гр. орехи
60 гр. масло
1/4 ч.ч. кафява захар

 за муса:
80 гр. течен шоколад
500 гр. крема сирене
(СЕРДИКА)
1/2 с.л. какао
3/4 ч.ч. захар
1 п. ванилия
2 яйца
3/4 ч.ч. сладкарска сметана
1/8 ч.ч. пудра захар

за ганаша:
100 гр. шоколад (50 % какао)
1/2 ч.ч. готварска сметана




  


Начин на приготвяне:

 Основата:  Блендираме бисквитките на брашно, прибавяме маслото, захарта и орехите. Разбъркваме ги добре и ги разпределяме в кръгла тавичка с отделящо се дъно ( диаметър 24 см.), която слагаме в хладилника.
Муса:  Размекваме крема сиренето в микровълновата за 1 мин., към него прибавяме течния шоколад, какаото и захарта. Разбиваме с миксера всичко, докато се получи хомогенна смес. След което намаляме миксера на бавна скорост, прибавяме ванилията и яйцата едно по-едно и разбиваме добре, докато сместа се хомогенизира. В друга купа разбиваме сладкарската сметана и пудрата захар, докато получим твърди връхчета. Добавяме я при шоколадовия крем, при бавно и внимателно разбъркване с шпатула. Готовата смес изсипваме в тавичката с вече охладената бисквитена основа. Печем на водна баня (с гореща вода) в загрята на 150 градуса фурна за 60-70 мин.,( като ако водата извира, доливаме по- малко гореща.) След като чийзкейка е готов прекарваме острието на ножа по-ръба на ринга, но не го махаме докато не се охлади напълно.
Ганаша:  Загряваме готварската сметана, докато заври и прибавяме към нея натрошения шоколад. Разбъркваме добре и заливаме вече охладения чийзкейк, след което го слагаме в хладилника да престои поне 12 часа.
Poftă bună


2 коментара: