Translate

понеделник, 19 септември 2016 г.

БАКЛАВА

 След цял ден обиколки из старите калдъръмени улички на Трявна и Дряново, и похапването на всички онези вкусотии, които "старите" шекерджийници предлагат, нямаше начин да не се вдъхновя и да не пробвам да приготвя и аз някой деликатес. 
Страхотно е да седнеш под чардака или дебелия асмалък и да пийнеш следобедното си кафе на пясък, да се подсладиш с лъжичка бяло сладко (рецептата можете да видите тук:) ) и парче баклава. На това аз му казвам: идеална рецепта за мързелив есенен следобед.

Необходими продукти:

за сиропа:
1/2 ч.л. лимонтузу
350 гр. захар
500 мл.вода
1 ванилия
1 ч.л. канела

за плънката:
1 ч.л. канела
3 ч.ч орехи нарязани с нож
1 ч.ч. захар

за баклавата:
1 пакет фини точени кори
50 гр. масло
20 мл. олио

Забележка:
Важното при баклавата, е  че ако сиропа е студен то баклавата трябва да е гореща и обратно. Аз предпочитам първо да си приготвя сиропа и с него да залея горещата баклава. Понякога  остава малко сироп,  който може да  съхраните в хладилника и да я полеете още малко на другия ден или да го използвате за сиропиране на някой сладкиш. Колкото повече престоява толкова по-вкусна става баклавата, затова Ви препоръчвам да я оставите да престои в хладилника поне 24 ч., след като сте я залели със сиропа (аз почти никога нямам тази воля и след 5-6 ч. я нападам.)


Начин на приготвяне:
сиропа: Разтваряме захарта във водата и я слагаме на котлона да заври. Варим до желаната гъстота (или докато сиропа стане с лек жълтеникав цвят), прибавяме лимонтузуто, канелата, ванилията и варим още 5 мин. Когато сиропа е готов го оставяме на една страна да изстине.
плънката: Орехите нарязваме на не много ситни парченца и ги смесваме добре със захарта и канелата.
баклавата: Разделяме корите на 4 ( в пакет са по 15, но на най горния пласт слагаме само 3), разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Намазваме дъното на тавата и полагаме един лист, след това намазваме добре и него, слагаме следващия отново намазваме, и така докато станат 4. Поръсваме обилно с плънка и повтаряме процедурата (4 намазнени листа, плънка и отново 4 намазнени листа). Когато сме наредили баклавата я нарязваме на квадрати, а след това и по диагонал на триъгълни парчета. Печем в загрята на 200 градуса фурна до златист цвят, когато баклавата е готова, докато е още вряла я заливаме с вече изстиналия сироп.


Няма коментари:

Публикуване на коментар