Translate

понеделник, 11 януари 2016 г.

ПИТКА



Това е любимата ми бабина питка! Баба ми я приготвя винаги когато ходя на гости  и честно да Ви кажа никога няма да ми омръзне! Подходяща за делник и празник! С неустоимо хрупкава коричка, мека и пухкава сърцевина тя е в състояние да развали всяка диета:) Може би защото е приготвена от баба...не знам, но горещо Ви препоръчвам да я опитате ;)



Необходими продукти:

1 кубче жива мая
1 с.л. захар
1/2 л. прясно мляко (или 1 кофичка кисело мляко)
1 ч.л. сол
1 ч.ч. вода
1 яйце
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
брашно за меко тесто


Начин на приготвяне:

Първо трябва да "захраним" маята. В подходяща купичка слагаме маята, захарта, 1 с.л. брашно, 250мл. мляко, разбъркваме добре и я оставяме на една страна. В около 1 кг. брашно правим кладенче и в него слагаме солта, олиото, оцета, белтъка от яйцето, млякото и "захранената" мая. При постепенно разбъркване добавяме и водата. Замесваме меко тесто и го оставяме  да почине около 15-20мин. След което  го разделяме на 4 части. Едната оформяме на топка и я слагаме в средата на предварително намазнена тава. Останалите три части разточваме на кръгли кори с дебелина около 4-5мм., които нарязваме на триъгълници (като пица). Всяко парче навиваме на руло (като кифла) и нареждаме в тавата около кръга.Готовата питка оставаме да втаса 20 мин., намазваме я с жълтък и я печем на 200 градуса до златиста коричка и суха клечка.


2 коментара:

  1. Прекрасно е да пазим през поколенията онези рецепти, които ще носят спомени, докато сме живи. Страхотно изглежда питката! Понеже пиша от мобилния коментара ще се постне два пъти(незнам защо), та може единия да го изтриеш! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо да рецептите на баба си ги пазя до една! Всяка една ми носи хубав спомен и най-вече наслада от вкусотията:)

    ОтговорИзтриване