Translate

сряда, 8 февруари 2023 г.

БИСКВИТКИ С ФУРМИ / Date cookies



Тази рецепта отлежава толкова време, че...направо ме е срам да си призная! 
Преди може би 5-6 години на едно от поредните ни минавания на Суецкия канал на борда се качи пилот (най-общо казано: капитан, който навигира кораба и е отговорен за безпрепятственото преминаване на кораба по трудни места, контролира влекачите, контактува с брега и т.н.), който ни донесе местни сладкиши. По принцип хич не съм фен на този тип вахти, супер скучни, дълги, качват се външни лица като цялооо...единственото хубаво е, че виждаш нещо ново иии суша. Тази вахта обаче беше малко по-приятна, пилота беше разбрал от колегата си преди него, че има жена на борда иии дойде с цветя от градината си, а жена му приготвила  сладки за мостика. Направо ми поникнаха крила, не само защото цветята бяха страшно мил жест, а защото успях да запиша и местна рецепта (което за мен си бешеее....УНИКАЛНО). Бисквитките бяха от магазина, защото все пак ги носи за нас, но каза че това са любимите сладки на жена му и ги приготвяла много често. Надявам се и на вас да ви харесат колкото и на мен:)
П.П. Обожавам ги! Бързи, лесни, без чакане, охлаждане и т.н.!


Необходими продукти:

за тестото:
1 яйце
1 жълтък
1 п. ванилия
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. мляко 
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

за плънката:
120 гр. почистени от костилките фурми
80 гр. ядки (орехи, бадеми и др.)
1/4 ч.л. канела
2 с.л. меко масло

1 белтък за намазване



Начин на приготвяне:

Приготвяме плънката, като в чопър или блендер изсипваме почистените фурми, ядките, канелата и маслото. Блендираме до получаването на гъста хомогенна каша или до желаната от нас едрина. Готовата плънка оставяме в хладилника. 
В подходяща купа разбиваме яйцето, жълтъка и захарта до побеляване, след което прибавяме млякото, ванилията и олиото. Към добре разбитата кремообразна смес изсипваме пресятото брашно с добавения в него бакпулвер. Размесваме до получаването на меко еластично тесто, което разделяме на 3 равни части, след което от всяка част разточваме правоъгълна кора с дебелина 3-5 мм. Плънката разделяме също на 4 равни части и от всяка оформяме валче с дължина колото кората тесто. Разпределяме плънката върху тестото, след което  прещипваме двете страни и оформяме валче/ шнурче. Разрязваме всяко шнурче  на бисквитки с дължина 4-5 см. и по желание декорираме с вилица на ивици ,намазваме с белтък и печем в загрята на 180 градуса фурна за 8-9 мин. или до златист  загар.


1 коментар: