Translate

събота, 29 октомври 2022 г.

ТОРТА СНИКЪРС в буркан


Рожден ден без торта... направо не ми се мисли за такова нещо! Със сигурност ще приготвя тортата отново и ще Ви я покажа в подобаващ вид, но пък няма да е толкова ефектно сервирана като в буркан :)
Рождения ден на моята половинка, решихме да прекараме на закътано местенце в гората. Топла есен, жълти багри...кеф на килограм! За да отбележим повода подобаващо приготвих голяма кошница за пикник, пълна с най-различни благинки. Събрахме един багажник одеала и възглавнички и приключението започна. 
Понякога си мисля, че трябва да започна да правя мини влогчета, защото колкото и да се опитвам да  пресъздам емоциите от този ден с думи няма да успея. Както казах събрахме малкия катун в багажника и без план тръгнахме да търсим подходящо място за пикник. Пътя ни отведе на най-якото място ЕВЪР! Горска поляна в с. Кръвеник иии естествено няма да сме ние, ако уцелим пътя до там от раз, та за по-кратко минахме през едно пасище пълно с мини от крави. Хаха, но като имаш цел няма спиране! Тааа...така де запознахме се с доста интересни хора и прекараме страхотно! А тортата си беше гвоздея в програмата! Опитайте я няма да съжалявате! 


Необходими продукти:
торта 18 см. диаметър

за блата:
3 яйца
80 гр. захар
50 мл. прясно мляко
50 мл. олио
80 гр. брашно
30 гр. какао
1 щ. сол
1 ч.л. бакпулвер
за карамела:
220 гр. захар
100 гр. масло
160 мл. течна сметана 30% масленост
1/4 ч.л. сол
за крема: 
500 гр. маскарпоне
100 гр. пудра захар
100 гр. пържен фъстък
за шоколадовата глазура:
200 гр. шоколад
40 мл. олио
50 гр. фъстъци



Начин на приготвяне:

Блата: В купа разбиваме яйцата, захарта и олиото на пухкав крем. Прибавяме млякото и отново разбиваме. В друга купа смесваме сухите съставки ( брашното, какаото, солта и бакпулвера), пресяваме ги и внимателно при непрекъснато разбиване с миксера на бавна скорост ги добавяме към яйчената смес. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене форма с диаметър 18 см. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно и го разрязваме на две или три равни платки.
Приготвяме карамела ( рецепта за него можете да видите и ТУК). В подходящ съд с незалепващо покритие слагаме захарта да се карамелизира, след като придобие кехлибарен цвят я отненаме от котлона и при непрекъснато разбъркване прибавяме  сметаната и маслото. Готовият карамел посоляваме и оставяме на една страна да се охлади, след което го прехвърляме в пош.
Крема: В купа на бавна скорост с миксера разбиваме маскарпонето и пудрата захар.
Сглобяваме тортата. Върху  единия от блатовете разпределяме  1/3 от крема, след което  1/2 от карамела и поръсваме с 1/2 от натрошените на едро фъстъци. Редуваме до последния трети блат. С останалата ни 1/3 от крема измазваме леко тортата и я оставяме в хладилника да стегне.
Приготвяме шоколадовата глазура. В микровълновата разтопяваме шоколада, прибавяме към него олиото, разбъркваме до хомогенна глазура и добавяме натрошените  фъстъци. С готовата глазура заливаме охладената торта.



Няма коментари:

Публикуване на коментар