Translate

понеделник, 24 юни 2019 г.

БОРОВИНКОВ СЛАДКИШ с орехи


С риск да се повторя, потретя и т.н. ще кажа, че тази рецепта е уникална! По случайност попаднах на едно американско списание  "Bon appetit" от 2012 г. и там открих тази рецепта. Веднага ми хвана окото, защото половинката обожава боровинки та... веднага влезе в тетрадката с идеи... ииии така вече 2 години отлежаваше в нея до днес! момента, в който се реших най-после да я пробвам. Еее този път нямам някоя "вълнуваща" история как бера боровинките собственоръчно (за тях заложих на близкия LIDL :) ), но пък този сладкиш си е интернационален! Рецептата и орехите пекан  ( които спокойно можете да замените с нашенски орехи или бадеми;)) си донесох от САЩ, канелата пък от Домениканската република, боровинките един Господ знае от къде са и всичко това приготвено в БГ кухня. Е по-вълнуващо от това здраве му кажи! Като цяло сладкиш изпълнен с много и все хубави спомени и похапнат в компанията на любимите хора:) Опитайте го!



 Необходими продукти:

трохите:
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. тъмно кафява захар
1/2 ч.ч. орехи пекан
1/8 ч.л. сол
3 с.л. масло
основата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1с.л. царевичен грис
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч. захар
6 с.л. масло на стайна температура
1 прахче ванилия
2 яйца
1 ч.ч. айрян

1 ч.л. канела
3 с.л. захар
1 ч.ч. боровинки
1с.л. галета
1 ч.л. олио


Начин на приготвяне:

Трохите: Смесваме брашното, захарта, солта и нарязаните на едро орехи. Добавяме маслото и разтриваме всичко с ръце, докато получим големи трохи.Готовите трохи оставяме в хладилника да се охладят и стегнат.
Основата: В купа смесваме сухите съставки: брашното, царевичния грис, бакпулвера, содата за хляб и солта. С помощта  на миксера на средна скорост разбиваме захарта и маслото на пухкав крем за около 3-4 мин. Добавяме ванилията, яйцата едно по едно и разбиваме за още 3-4 мин, след което на бавна скорост на миксера прибавяме сухите съставки на 3 части и айряна на 2 части. В предварително застлана с хартия за печене квадратна тавичка (22см х 22 см) изсипваме половината смес  и я заглаждаме добре с шпатула. В подходящ съд смесваме 3 с.л. захар и 1 ч.л. канела, поръсваме равномерно загладената смес изсипваме другата половина от сместа и заглаждаме отново. Измитите и подсушени боровинки заливаме с  олиото, поръсваме ги с галетата и ги разпределяме равномерно върху сместа. Отгоре поръсваме равномерно с охладените трохи. Сладкиша печем в загрята на 180 градуса фурна, докато трохите станат със златист загар и суха клечка (около 55- 60 мин.). Готовият сладкиш оставяме да се охлади напълно преди да го сервираме.


1 коментар: