Translate

сряда, 27 юни 2018 г.

ТАРАМА ХАЙВЕР


Лято, слънце, плаж, море, весели компании и хубава музика! Какво му трябва още на човек?Ами... как какво?! вкусна храна, която вечер да ни събере край масата! Само като се сетя за топлите юлски нощи, шума на морето и вкусните морски ястия иии ... направо ми се къса сърцето :) За вас не знам, но аз обожавам тарама хайвер, ейй страшно много му тича студено питие, хубава компания и ....


Абее идеалната предпоставка за едно лятно парти! Просто запретнете ръкави, въоръжете се с малко търпение и следвайте указанията от по-долу иии ще получите уникален хайвер:) А за да направите вечерята си още по-страхотна, добавете към менюто вкусна мидена супа и ароматни миди с ориз и с това меню със сигурност ще оберете всички овации!:)



Необходими продукти:

1 с.л. с връх осолена тарама (хайвер от кая/попчета)
3 филии сух хляб (само средата)
1 ч.ч. гореща вода
400 мл.олио
1 малка главичка лук
сока на половин лимон

Забележка:
1. Може да използвате различен вид хайвер, но аз предпочитам този от кая. Тарамата може да си я закупите готова осолена от рибен магазин.
2. Важно е да използваме само средата на хляба и той да е сух. За целта оставете няколко филийки за 2 дни да изсъхнат.
3. В много рецепти не се използва вода, но тя прави хайвера по-лек и въздушен, и лесно можете да маниполирате количеството хайвер.
4. При разбиването му е важно да  прибавяте олиото на малки части (4-5с.л.на веднъж) за да се избегне пресичането му. А ако случайно се случи: БЕЗ ПАНИКА! добавете мъничко вода, разбийте до гладкост, ще се разреди малко, но като продължим с олиото ще се сгъсти.

Начин на приготвяне:

Изплакваме осоления хайвер (ако има ципа я махаме) за да отмием солта и го изсипваме в подходящ съд (аз използвам компотен буркан), прибавяме водата и разбиваме с пасатора. Когато хайвера се разбие,  намокряме хляба, изцеждаме го леко и го прибавяме към хайвера. Продължаваме да разбиваме, докато сместа се хомогенизира и започваме да наливаме олиото на малки части( по 4-5 с.л. на веднъж). Когато се сгъсти, прибавяме сока на 1/2 лимон и настъргания на ситно лук. Разбиваме и ако се е разредил от сока на лимона и лука прибавяме още 2-3 с.л. олио. Готовия хайвер оставяме в хладилника да се охлади за около 1 ч. и сервираме със сухари или препечен хляб.

                                                               





Няма коментари:

Публикуване на коментар