Страници
▼
четвъртък, 1 октомври 2020 г.
ПОРТОКАЛОВ КЕКС
🤎🍂Есента ми е любима!🍂🤎 Знам, че тиквата и отива най-много, но за днес приготвих нещо специално. Нещо с аромата на лятото и с цветовете на есента. Нещо, с което подобаващо да направя прехода от единия сезон към другия. А и много си подхожда със следобедния ми чай. Да Ви е сладко :)
КЕКС с МАСКАРПОНЕ
Случвало ли ви се е да замразите маскарпоне? Ееее на мен да :( иии естествено се пресече.
Уж, хладилника си работеше супер и в един момент всичко в него замръзна все едно е във фризера. Е, за съжаление точно в дъното му бях прибрала 1 кг. маскарпоне за крем, с който да измажа торта. Тортата направих с друг крем, ноо не ми се искаше да изхвърля цял килограм маскарпоне, на което му няма нищо освенн, че е загубило хубавите си "кремави"качества. Така дее... ако по някаква причина и ви имате замръзнало маскарпоне не бързайте да го отписвате, а си направете кекс с него. Става доста влажен, сочен и сладък, но и една идея по-тежък.
четвъртък, 9 юли 2020 г.
СКОНС с БОРОВИНКИ/ BLUEBERRY SCONES
Ако вече сте опитали класическия вариант на Сконс (рецептата можете да намерите ТУК) то е време да пробвате и този вариант! Още по-вкусни, ароматни и изкушаващи :)
сряда, 1 юли 2020 г.
МОРКОВЕН КЕКС с ОРЕХИ
За първи път имахме възможност да отгледаме нещо сами в градината! До сега никога не сме разполагали с време да се спрем за по-дълго на село, да отдъхнем, да почистим градината и съответно да си засадим това онова. Колкото и лоша да беше ситуацията с така наложилата се изолация, все пак от всичко това излезе и нещо хубаво:))Казах сбогом на маникюра и суетата и се зарових здраво в градината и накрая успяхме да си отгледаме морковки, репички, марулки...дори краставици и домати ( е те още не са узрели, ноооо и това ще стане). На морковите обаче вече им се радваме и ако аз не направя нещо сладко с тях то няма да съм аз:)
вторник, 16 юни 2020 г.
КАФЕ КЕКС с Орехи и Канела
Комбинацията кафе с шоколад и канела в кекс ми е любима! А сутрешното кафе обичам да го пия в компанията на нещо сладичко. Независимо дали съм на диета или не парченцето кекс или бисквитката са задължителни за мен :) А този кекс трябва да опитате задължително! Уникално вкусен е, но ви предупреждавам, чеее за съжаление няма да минете само с едно малко парченце ще има и второ...че даже и трето :)
понеделник, 1 юни 2020 г.
БОРОВИНКОВА ТОРТА с лимони и ШВЕЙЦАРСКИ ЦЕЛУВЧЕН МАСЛЕН КРЕМ
Имате ли си любима лятна торта?:) Аз определено вече имам моя топ! Ако искате свежа торта, носеща духа на лятото с богат вкус и невероятен аромат, то... това е вашата торта! Няма начин да не си паднете по нея още щом я подушите. Сервирайте с топка сладолед или без, няма никакво значение! Сигурното е само едно, че ще оберете овациите на всеки, който я опита.
сряда, 6 май 2020 г.
понеделник, 4 май 2020 г.
БУХТИЧКИ
Когато мама е на гости сутрините ухаят несравнимо вкусно! Любимите ми бухтички от малка:) Преди баба ми ги правеше за закуска толкова често, че по едно време не исках и да ги видя! Не се бях сещала от толкова много време за тях, а и като се опитваш да смъкнеш едно-две килца някак сии.... Не ти се и иска да се сещаш за тези пухкави и ароматни изкушения, ноо.... мама дойде и... Ангелите ми отслабнаха ииии се предадох мигновено на изкушението:)
Това е един лесен, но ефектен начин да кажеш: "Добро утро!"
Поднесете поръсени с пудра захар, с мед, сладко или ей така :)
Това е един лесен, но ефектен начин да кажеш: "Добро утро!"
Поднесете поръсени с пудра захар, с мед, сладко или ей така :)
неделя, 3 май 2020 г.
КАТМИ
Това е една от рецептите, която задължително приготвяме когато стария "Вулкан" бумти с пълна пара! Друго си е да приготвиш закуската на огън, а още повече на сач!
А когато печката и сача са далеко си ги приготвяме на тиган, не е същото, ама...като няма риба и рака е риба. Таааа не унивайте, ако не разполагате с печка на дърва и сач! Тиган и всякакъв вид котлон вършат страхотна работа:) Важното е накрая да се получат ей тези уникално вкусни катми :)
събота, 25 април 2020 г.
ТОРТА ЧЕРНА ГОРА ( ШВАРЦВАЛД)
Тази торта ще се получи невероятно със пресни череши, но от толкова време искам да я приготвя, че нямам търпение да ги изчакам. Не съм сигурна дали това е класическия вариант, но когато черешите узреят със сигурност ще я направя отново. Таааа... ако някой сподели в коментарите друг вариант на тази вкусотия ще ме зарадва страшно много:)
петък, 24 април 2020 г.
КРЕМ КАРАМЕЛ С КОЗУНАК
Ако случайно ви е изостанал козунак след Великденските празници опитайте този сладкиш. Уникална комбинация между крем карамел и козунак :) два любими десерта, които си подхождат много добре! Няма да Ви лъжа у дома няма никакъв начин да изостане козунак по никакъв повод. Този десерт приготвих май беше седмица преди Великден, а може и още по-рано да е било. Успях да го приготвя поради простата причина, че все още течеше периода на свикване с новата фурна и леко попрепекох единия кулич круфин (рецептата ще намерите ТУК) иии... еми превърнах дефекта в ефект! Не беше изгорял или нещо подобно, просто не се вписваше в моята представа за перфектна златиста коричка. Абе търсех си повод да го използвам за тази неочаквано добра комбинация:)
неделя, 19 април 2020 г.
събота, 18 април 2020 г.
ХЛЯБ С ДОМАШЕН КВАС
Този хляб с домашен квас можете да приготвите спокойно с миксер и това ще ви спести доста занимания и мускулна треска, но си иска времето за втасване! Ще ви се наложи да го оставяте да втасва на няколко пъти, а на края и в хладилника за поне 12-14 ч., нооо в тая карантина време за запълване има в излишък. Така, чееее отделете си един ден и нека месенето започне сега!
петък, 17 април 2020 г.
КУЛИЧ
четвъртък, 16 април 2020 г.
КУЛИЧ КРУФИН
Тази година реших да заложа на нетрадиционните за нашия край варианти на козунак. Ааа, и така във време, в което пътуването е мираж ще се пренесем замалко в Русия, САЩ и Италия. Като за начало започвам с чартърен полет от Русия за САЩ и ще опитаме една уникално вкусна и заметяваща рецепта, с която да се изфукате пред близките. С тази рецепта се постига невъзможното, а именно неочаквано добра комбинация ( колаборация) между САЩ и РУСИЯ ;)
сряда, 15 април 2020 г.
РЪЖЕН ХЛЯБ с останалия от ден 4 стартер
Докато приготвях домашния квас си мислех, защо всичкото това количество стартер трябва да се похабява и да се изхвърля. Да неможе да се запази всичкото количество стартер освен, ако не приготвяме квас в производствено количество, но все пак?! Ами решихда пробвам и да видя какво ще се получи, ако направя хляб със стартера от ден 4.... иии ами получи се страхотен хляб, и ако не искате да изхвърляте стартера останал ви след захранването прбвайте да я приготвите.
вторник, 14 април 2020 г.
ПУХКАВ ХЛЯБ
Това една от тези рецепти, които ще ви накара да я мразите! Не защото не се получава, защото е пипкава или отнема много време, НЕ! Ще Ви накара да я мразите, защото води до пристрастяване и хляба на рафтовете в магазина ще ви се струва като жалка имитация:) Ето защо ще я мразите! Аха...тежък е живота след като опитах този хляб! УНИКАЛНО мек, уникално пухкав...Абе той е идеален за топеж, за сандвич, за делник, за празник, с месо, със зеленчуци, със сол, без сол! Идеален е да го ядеш с всичко! Имам много рецепти за хляб чакащи реда си да бъдат споделени с вас, нооо тази неможе да чака! В тези смутни времена на карантина имаме достатъчно време за уплатняване, на море едва ли ще се ходи тааа....какво чакате започвайте да месите ХЛЯБА НА ЖИВОТА си!
С него карантината е просто тиха ваканцийка или както обичам да казвам "ЯДЕШ и РЕВЕШ!"неделя, 5 април 2020 г.
ЛЮЛЯКОВИ НОЩИ / сироп от Люляк, Люлякова захар и коктейл Люлякови нощи
Обожавам аромата на люляк :), а нощите изпълнени с неговото ухание носят такава романтика. За съжаление обаче тази лилава магия е толкова мимолетна и аромата си отива толкова бързо:(
И за да запазя аромата за по-дълго реших да си го "консервирам". Сиропа се оказа истинска 10-ка в целта, нооо захарта признавам си не е най-любимото ми нещо. Нужни ми бяха два опита за да достигна необходимия резултат. Важно е да използвате напълно сухи цветове, защото в противен случай ще повехнат много бързо и захарта ще мирише странно. Пробвах да забързам процеса и да суша захарта с цвета във фурната на 50 градуса, но и това не е вариант. Таа... проявете търпение и я оставете да си "обиколи нивата" спокойно, а после ще се наслаждавате на ароматни десерти:)
И за да запазя аромата за по-дълго реших да си го "консервирам". Сиропа се оказа истинска 10-ка в целта, нооо захарта признавам си не е най-любимото ми нещо. Нужни ми бяха два опита за да достигна необходимия резултат. Важно е да използвате напълно сухи цветове, защото в противен случай ще повехнат много бързо и захарта ще мирише странно. Пробвах да забързам процеса и да суша захарта с цвета във фурната на 50 градуса, но и това не е вариант. Таа... проявете търпение и я оставете да си "обиколи нивата" спокойно, а после ще се наслаждавате на ароматни десерти:)
вторник, 31 март 2020 г.
събота, 28 март 2020 г.
ОРЕХОВКИ
четвъртък, 26 март 2020 г.
понеделник, 23 март 2020 г.
ДОМАШЕН КВАС
петък, 20 март 2020 г.
четвъртък, 20 февруари 2020 г.
СКОНС/ Classic scones
Опитвали ли сте тези класически английски "кифлички", които всъщност са високи курабийки акомпаниращи традиционния следобеден чай?
За следобедния чай не знам, но у нас са любимата част от закуската! Досега винаги на почит са били Добруджанките (рецептата ще намерите ТУК), нооо... може би сега класацията се води от сконите! Леко подсладени, сервирани с любимата ни домашна Philadelphia (рецептата ще намерите ТУК), пресни плодове и вкусните мармалади на мама са направо неустоими! Препорчвам Ви горещо да ги опитате, а скоро ще Ви покажа и още няколко идеи за тях, но този път идващи от САЩ.
За следобедния чай не знам, но у нас са любимата част от закуската! Досега винаги на почит са били Добруджанките (рецептата ще намерите ТУК), нооо... може би сега класацията се води от сконите! Леко подсладени, сервирани с любимата ни домашна Philadelphia (рецептата ще намерите ТУК), пресни плодове и вкусните мармалади на мама са направо неустоими! Препорчвам Ви горещо да ги опитате, а скоро ще Ви покажа и още няколко идеи за тях, но този път идващи от САЩ.
вторник, 18 февруари 2020 г.
четвъртък, 13 февруари 2020 г.
сряда, 12 февруари 2020 г.
ДОМАШНА ФИЛАДЕЛФИЯ / HOME MADE PHILADELPHIA
Много обичам да използвам крема сирене в десертите. PHILADELPHIA (Филаделфия) ми е едно от любимите! Използвам това крема сирене, както за кремове, така и за чиизкейкове и много други вкусотийки. Страхотно е, леко, вкусно...ОБАЧЕ е и доста тежичко за джоба. Напоследък получавам доста питанки: Как може да се замени в дадена рецепта? иии... Може ли да се пропусне? Амиии може! Просто си я пригответе у дома! Става много лесно, само за няколко минутки. Ееее, после има малко изчакване, но си заслужава!
сряда, 5 февруари 2020 г.
понеделник, 27 януари 2020 г.
ТОРТА МЕДОВИК
Още помня деня, в който дядо изкара пчелните пити и ги разпредели в едно литрови буркани."Диде, дядо не ми се свиди ама не яж толкова! Ще ти стане лошо!" Ама, кой да чуе?! Иии така от него ден вече 27 години мед хапвам само на високосна година или ако работата е много на зле (страшен гърлобол), а пчелен восък не мога да погледна! Та странно е за мен, че тази торта ми хареса толкова... но факта си е факт!
понеделник, 20 януари 2020 г.
ТОРТА "ДЪНЕР"
Напълно бях забравила за тази тортичка! Приготвих я за посрещането на 2019 година :)
Странно, че бях забравила как изглежда, но пък още си спомням колко сладка беше тортата. Важното е, че може да не помня вида...но вкуса и до ден днешен не съм го забравила! Така де... много се зарадвах, като видях снимките в архива и реших да я споделя с Вас.
Странно, че бях забравила как изглежда, но пък още си спомням колко сладка беше тортата. Важното е, че може да не помня вида...но вкуса и до ден днешен не съм го забравила! Така де... много се зарадвах, като видях снимките в архива и реших да я споделя с Вас.
събота, 18 януари 2020 г.
НЮ ЙОРК СЛАДКИ С Шоколадов чипс и лешници /NYC Chocolate Chip Cookies
След първата доза на НЮ ЙОРК СЛАДКИ с Шоколадов чипс и орехи, леко се колебаех дали да пробвам и втората рецепта, нооо като видях как бързо свършват още горещи преди дори да съм успяла да ги опаковам за път и невероятния аромат, който се разнесе у дома...Нямаше нчин! Метнах и следващата рецепта!
Споменах и в предния пост: Всички рецепти, които приготвям винаги ги минавам през моята призма и си ги променям така, че на мен да ми харесат! Тааа, ако някой иска оригиналната рецепта може да я види тук /// CupcakeJemma ///.
Споменах и в предния пост: Всички рецепти, които приготвям винаги ги минавам през моята призма и си ги променям така, че на мен да ми харесат! Тааа, ако някой иска оригиналната рецепта може да я види тук /// CupcakeJemma ///.
петък, 17 януари 2020 г.
НЮ ЙОРК СЛАДКИ С Шоколадов чипс и орехи / New York Style Chocolate Chip Cookies
Каналът на Джема в YouTube /// CupcakeJemma /// е един от най-любимите ми! Тя е страхотна! Всички рецепти, които съм опитвала от нейните и на екипът и винаги се получават:) До сега не съм споделяла с вас рецептите, които съм пробвала от нейните, нооо дойде и този момент.
Преди...може би седмица тръгнахме на обиколка иии винаги трябва да има нещо за похапване за изпът. Не се чудих дълго време какво да приготвя, защото вече им бях метнала око, само търсех повод да ги пробвам (не че ми е нужен, ама...друго си е да има).
Естествено няма да съм аз, ако не променя нещо...но Ви гарантирам, че сладките са уникално вкусни! Таа в този и следващия пост ще Ви покажа двете рецепти за сладки :), които промених и приготвих за вкусна закуска. Все пак, ако искате 100% оригиналната рецепта ще намерите линка към канала и по-горе (само кликнете върху името).
Преди...може би седмица тръгнахме на обиколка иии винаги трябва да има нещо за похапване за изпът. Не се чудих дълго време какво да приготвя, защото вече им бях метнала око, само търсех повод да ги пробвам (не че ми е нужен, ама...друго си е да има).
Естествено няма да съм аз, ако не променя нещо...но Ви гарантирам, че сладките са уникално вкусни! Таа в този и следващия пост ще Ви покажа двете рецепти за сладки :), които промених и приготвих за вкусна закуска. Все пак, ако искате 100% оригиналната рецепта ще намерите линка към канала и по-горе (само кликнете върху името).
събота, 11 януари 2020 г.
ТОРТА "ГАРАШ"
Винаги ми е било любопитно защо тази торта не е по-популярна у нас? Все пак е класика, създадена тук, и би трябвало торта "Гараш" за нас да е като торта "Сахер" за австрийците. Да я предлагат навсякъде и да е символ не само на гр. Русе (където е създадена). Да е повод за гордост, защото не отстъпва по нищо на "Сахер" въпреки , че може би е вдъхновена от нея.
четвъртък, 9 януари 2020 г.
ОРЕХОВА ТОРТА с крем БРЮЛЕ
Безкрайно щастлива съм! Не мога да си представя по-страхотно начало на деня! ВЕЧЕ СМЕ над 1000 в страницата ми във Фейсбук! Това наистина означава много за мен! Искам да Ви кажа едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ за подкрепата, която ми давате! БЛАГОДАРЯ Ви за милите коментари, за всяко едно харесване на страничката ми, за всяка една споделена рецепта, На всеки един от вас пробвал и споделил мнение за рецепта от блога ми! БЛАГОДАРЯ, че ми се доверявате и подкрепяте! Благодаря ВИ, защото благодарение на Вас аз продължавам да се развивам и да опитвам все нови и нови неща, с които да Ви радвам! Благодаря Ви за това, че ме подтиквате да откривам все нови хоризонти! БЛАГОДАРЯ ВИ! Пожелавам си да ставаме все повече и повече!
сряда, 8 януари 2020 г.
УПИ ПАЙ ЧЕРВЕНО КАДИФЕ (Red Velvet Whoopie Pies)
вторник, 7 януари 2020 г.
СУФЛЕ ПАЛАЧИНКИ
У дома са на почит и вярвам, че и на вас ще Ви станат любими:)
Изпробвах доста рецепти докато се получат, но опитите си струваха. Да не се получиха перфектно като на повечето снимки в Интернет пространството, но пък на вкус са... Страхотни!
неделя, 5 януари 2020 г.
БАКЛАВА
сряда, 1 януари 2020 г.
СЛАДКА БАНИЦА
2019 година се оказа доста натоварена и изпълнена с много емоции за мен, къде хубави, къде не... но това, което не ни убива ни прави по- силни! Нали така?! Като цяло 2019 беше много хубава! Номинации в блоговодител, участие в Шоколадовото изложение, страхотен курс с шеф Павел Павлов, ново бисквитено начинание и още какво ли не.
По традиция новата година започваме със сладка баница с късмети! От малка без тази баница не сме посрещали нито една Нова година. Любима ми е! Преди я приготвяше баба, а сега аз:), както традициите повеляват! Вярно, че си е традиционната баница с късмети, но аз я обичам целогодишно: с кафето за закуска, когато ми се хапва нещо сладичко или просто защото е събота и имам време да точа. Трудоемко е, но си заслужава! Не е същото, ако я приготвите с готови фини кори.
И да си знаете с тази баница късметите се сбъдват ;), така че...