Страници

четвъртък, 27 декември 2018 г.

СЛАДКИ ЛИНЗЕР


Тази година за подаръци реших да приготвя кутии със сладки. Всяка година ми става все по-трудно да избирам подаръци и реших, че ще е много по-хубаво, по-лично, по-мило и определено много по-вкусно... ако сама приготвя подаръците. Бях решила да приготвя доста кутии, в които да има не само сладки, а и малки бурканчета със желе от глог. Да изпипам всеки детайл в тях, да напиша лични послания и какво ли още не... нооо уви, както винаги времето не стигна. Утешавам се с мисълта, че вече имам ясна представа, готова идея и повече от 360 дни да осъществя плана си за следващата Коледа. Така де...недоволни нямаше! Всеки който получи от тези сладки ги хапна на мига, а за мен това беше най-големия подарък!
 Една от многото рецептите, с които реших да зарадвам любимите ми хора са тези топящи се в устата линзери. Със сигурност ще ги приготвя още милион пъти! А сега Ви пожелавам весели празници и Ви оставям да се насладите на тази вкусотия :)

понеделник, 24 декември 2018 г.

ОРЕХЧЕТА вариант 1


Дойде времето и на тези сладки! Миналата Коледа получих страхотен подарък, който исках от много отдавна. Бях чувала много за тези преси за орехчета от майка ми! Как като била малка всяка зима с баба приготвяли орехчета и колко вкусни били. Опитвала съм ги не веднъж, винаги щом мина през някоя Руска или Украинска сладкарница са ми в топ листа! Ама друго си е да си ги приготвиш у дома, еле щом има и кой да те запали по тях и постоянно да ти обяснява колко са неустоими домашните! Ииии аз все си мечтаех  за такава преса и как ще я изпробвам на стария "ВУЛКАН".

събота, 22 декември 2018 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ СЪС СМИРКА И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

Тази рецепта видях в едно канадско кулинарно списание от 2012 година, не помня името на готвача...но си спомням, че е направена специално за ресторант в Тексас. Стори ми се доста нестандартна заради плода от хвойна, но пък се замислих че ще е идеална за празничния сезон. Все пак ще ухае на зимна гора...а комбинацията с какао, карамел, мляко и хвойна са страхотни. Ако Ви се стори много натрапчиво уханието на тези плодчета намалете количеството им на половина. А самите плодчета се намират много лесно в иглолистните гори. Аз си ги набрах началото на ноември, когато изкачвахме върховете на Пирин...така съчетах прияното с полезното и рецептата се превърна в много скъп спомен! Няма да Ви изреждам полезните свойства на хвойната, ако Ви е интересно кликнете ТУК, а рецептата за конфитюр от мляко можете да видите ТУК

вторник, 18 декември 2018 г.

КАРАМЕЛЕН СОС


Много обичам руски бисквитки, а най любими са ми орехчетата. Хрупкави с уникален пълнеж от карамелена сгушонка, която се прави като варите консерва кондензирано мляко 3-4 часа. Да ама... да "бая" 4 часа на консерва, някак сиии не е в списъка ми с любими неща! Така, че реших да си направя моя си вариация на карамелизираната сгушонка и то само за някакви си 30 мин. Направо... нищо работа! А соса ееее...един път! Наситен карамелен аромат и плътен вкус, идеален както за пълнеж на орехчета, така и за заливка на торти, еклери и много други сладки изкушения.

"КОНФИТЮР" ОТ МЛЯКО или как да си приготвим домашно кондензирано мляко


За да си приготвите този "конфитюр" са ви необходими само 3 съставки  и 1 -2 свободни часа, които да прекарате над печката бъркайки го. Ееее като рецепта е много лесно, но ако дори и за минута се отплеснете...я фейсбук, я някой поискал нещо иии ще трябва да започнете наново. Ако не се разбърква постоянно млякото загаря много бързо ии ефекта от УАУуу става  АУУуу, та въоръжете се с търпение и бъркайте. Накрая ще получите вкусен млечен "конфитюр" или домашно кондензирано мляко, което по нищо не отстъпва на купешките! Ееее вярно защо да се мъчим, като има на магазина?! Вярно е...ама така е много по-вкусно, много по-сладко...абе много ама много ПО! Нали е домашно! А как ми хрумна да се захвана с това мляко...Ле-ле, дълга и широка е, но на кратко: Трябваше ми за заливка на един сладкиш, а когато се хванеш да приготвяш сладкиш в 8 вечерта, а най-близкия магазин е на 7-8 километра... Избираш по-лесния вариант, отиваш до кравефермата. Взимаш мляко и действаш! А след това се радваш на вкусна заливка за сладкиш, добавка към кафето или ей така да се подсладиш от буркана.
От както го направих му намерих доста приложения. Интересно ми е Вие в какви рецепти бихте го използвали? Та ще се радвам да споделите 😊

сряда, 12 декември 2018 г.

ХУМУС С ТАХАН и свойствата на нахутената вода

 Това е една от любимите ми разядки. Не е традиционна за нашите географски ширини, но въпреки това ще присъства на трапезата ни на Бъдни вечер. Има много вкусни ястия идващи от близкия изток, но за мен хумуса е една от перлите в кулинарната корона на изтока. Първите сведения за тази вкусотия са още от 13 век, а полезните му качества са многобройни. Хумуса е богат на фибри, витамини А, В, С и К, магнезий и  желязо. А похапването му ще ви донесе както здравословни облаги така и наслада за небцето. 
Приготвя се изключително лесно и бързо! Ще ви е необходим блендер, нахут, подправки и сусамов тахан (Рецептата за сусамовия тахан можете да намерите ТУК.) Бързо лесно и вкусно!

вторник, 11 декември 2018 г.

ПЪЛНЕН ПИПЕР С КАЙМА


Вярно,че съм любител на десертите...ама не става само с торти! Трябва си и месце! Знам, че тези пиперки не са много подходящи по време на пост, ноооо душичката като си иска...Как да не и дадеш? Грешно е, ама като е вкусно?! Така де за тези от вас, които не постят препоръчвам тези пиперки, а за всички останали не унивайте! Скоро ще публикувам и любимите ми пълнени пиперки с боб, идеалната рецепта за Бъдни вечер. Гозба, без която този празник не минава!

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА


Ако се чудите какво да приготвите за празнична закуска... Мисля имам решение за вас! Обичате ли козунак, а козуначено руло, а какво ще кажете за козуначена коледна звезда⭐🌲? 
Козунака е любимо печиво на всички у дома. И за да е в тон с празничното настроение го оформих като коледна звезда... а за да е още по-неустоим добавих  сладко иии ето оформи се една страхотна закуска!

неделя, 9 декември 2018 г.

МЕДЕНО ДЖИНДЖИФИЛОВА ТОРТА "Пуловера на Мама"


Не знам дали Ви се е случвало да Ви се прииска да направите торта само защото сте видели дадена декорация или сте се сетили за любима дреха от детството, посетили сте ново място или само защото ви се иска? Е на мен ми се случва много често! Никога не знам кога или от какво ще ме връхлети вдъхновението! Наскоро ровейки се и търсейки вдъхновение в Pinterest попаднах на торти декорирани като плетка...и веднага се сетих за един любим мамин пуловер👕, който тя носеше когато бях малка...  Лампичката💡в главата ми светна на мига! Трябва да направя торта с такава декорация, просто няма как или я правя или няма да мога да спя следващия месец. Е до тук добре, декорацията вече беше избрана...но тортата каква да е?! Исках да е нещо, което да крещи КОЛЕДААА🎅🏼🎄 и дори да си най-големия сърдитко, само като я подушиш да ти грейва душицата.

неделя, 2 декември 2018 г.

ТИКВЕНА ТОРТА с маслен крем

Да си призная не е от най-подходящите за този месец торти, но... Амии от доста време и се каня иии по-добре сега от колкото да чакам по-подходящо време (следващия октомври🍁🍂) . Първо си мислех да направя тиквен кекс🎃, ама не можах да се спра☺️ опекох един, после още един ииии тортата сама си стана🤭 честна дума🤥! Блатовете се правят много лесно, без никакво суетене! Всичко в блендера, 1,2,3 и готово. Само украсата е малко... Как да кажа?! Абе иска си времето, желанието и нервите. Знам, че  не ми се получи по най-перфектния начин... Ама нищо. До година по-добре! 
За да направя тортата използвах тавичка за кекс с диаметър 18см. и изпекох два блата. Та когато съединих двата блата в основата, получих желаната форма на тиква. И от там на татък оформяне с маслен крем, но ако нямате желание или възможност... просто си направете кексче по рецептата по-долу или направете класическите кръгли блатове.

събота, 1 декември 2018 г.

ТОРТА "ПАВЛОВА"

Първи декември е! 🌲🎅🏼❄️И обратното броене може да започне сега! Остават само 25 дни до Коледа. 😍 Празничното настроение ме е  връхлетяло още от 1 ноември, но вече ескалира и започвам с големите планове, приготовления, изготвянето на празничното меню и най вече избирането на най- подходящия десерт за празничната трапеза. Да си призная самият ден 25 не ми е толкова голяма тръпка, но самото очакване, приготовленията за самия празник, факта че фамилията се събира (макар и само за един ден), настроението, празничният дух от самото начало на месеца, аромата на канела из въздуха... Всичко това ми е любимо! 😍🎅🏼🦌❄️🌲