Страници

четвъртък, 29 март 2018 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ

 Доскоро не бях особено запалена по печенето на хляб...но имах огромното удоволствие да стана част от Академия "Изпечи с любов 2" и да ме въвлекат в дебрите на ситничарството. Беше изключително забавен и полезен ден за мен, успях да науча някой тънкости в приготвянето на хляб ииии се запалих страшно много! Таааа сега те първа предстоят големите експерименти :) Иии да Ви кажа няма нищо по- хубаво от топъл, домашно приготвен хляб с хрупкава коричка и пухкава средичка...Мммм направо неустоимо, а аромата който се разнася из къщи... просто разбива всякакви диети и ограничения! Та моят съвет еее: бързо запрятайте ръкави и започвайте да месите!Повярвайте ми ще останете доволни!:)


Необходими продукти:

2 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 гр. пълнозърнесто брашно
20 мл. олио
350 мл.вода
1 пакетче мая (7 гр.)
ядки за поръсване


Начин на приготвяне:

В подходящ съд заливаме маята с 50 мл. вода,  прибавяме захарта и 2 с.л. от брашното, разбъркваме добре и я оставяме на една страна. Изсипваме брашното в купа, поръсваме солта и правим кладенче, в което изсипваме олиото, водата и разтворената мая. Замесваме меко тесто, покриваме го със свежо фолио и го оставяме да втаса за 30 мин. След като времето за втасване изтече оформяме хляба (като ако е необходимо може да намазним ръцете си с олио за по-лесно) и го оставаме да втаса за още 20 мин. Втасалия хляб намазваме леко с вода, поръсваме обилно с микс ядки, правим няколко напречни разреза и печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

1 коментар: