Страници

неделя, 6 януари 2013 г.

ШПИКОВАНО СВИНСКО

 

                                                      
За любителите на свинското месо и червеното винце.
...Какво по-хубаво от това в люта зима да сесгрееш с чаша червено винце и да похапнеш крехко свинско месце?;)

             
 Необходими продукти:

 1. за месото:
1кг. свинска плешка
50 гр. пушен бекон
1 морков
2-3 мариновани гъби
2-3 скилидки чесън
10 маслини

 2. за маринатата:
1 ч. л. мед
1 с. л. силен алкохол (ракия)
сока а половин лимон
4-5 с.л. зехтин
1/2 ч.л. лют червен пипер
сол на вкус
1/2 ч.л. черен пипер
2-3 щипки чубрица
3. за соса:
отделения сок  при печенето
1 ч.л. брашно
1 с.л. заквасена сметана 

                                                                                                          Начин на приготвяне:

Нарязваме морковите и бекона на пръчици около 2 см., обезкостяваме маслините, гъбите нарязваме на 4 парчета. Шпиковаме месото (с остър нож правим малки разрези и във всяка дупчица слагаме парченце морков , бекон, гъбка, маслина или чесън). Шпикованото месо заливаме с маринатата и оставяме в хладилника за няколко часа, колкото повече, толкова по-добре.Маринованото месо слагаме в плик за печене  (по желание в плика мойе да изсипем остатъка от маринатата) и го печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Сок от  месото прецейдаме и слагаме на котлона, прибавяме 1 ч.л. размито с вода  брашно  и сгъстяваме соса.След като покъкри няколко минути,  добавяме  1с.л.
заквасена сметана и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Готовото месо режем на филии и заливаме всяка порция със сос.
                                                                                                      :)

1 коментар:

  1. Боже, колко добре изглежда!!! Дриймър, продължавай;) Много добре ти се получава;)
    Хубава нова семдица!

    ОтговорИзтриване