А си далеч от дома и дойде време да се прибираш...първият въпрос, който винаги си задаваме е: "Какво ти се яде?" Та мен на летището ме посрещат първо с айрян. А първото нещо, което половинката ми си поръчва без пропуск е домашна баница... Топла току що опечена домашна баница... Мммм... Няма по българско ястие и когаго си се затъжил за дома, това е лекът!
Баница с айрян, за закуска обяд или вечеря няма никакво значение, винаги е в топ листата с желания! До сега винаги съм точила, но този път реших да пробвам нещо ново и да направя дърпана баница. Да си призная срещнах някой дребни затруднения ( дългия маникюр си казва думата), но пък резултата бешее... Уникален!
Необходими продукти:
800 гр. брашно
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
200 гр. кисело мляко
100 гр. заквасена сметана
1 ч.л. сода за хляб
5 яйца
250 гр. сирене
олио за раздърпването около 1/4 ч.ч.
Начин на приготвяне:
В пресятото брашно правим кладенче и в него изсипваме: солта, захарта, олиото, оцета и водата. Замесваме меко тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин. да си почине. Приготвяме плънката. Разбиваме яйцата, добавяме сметаната и киселото мляко с добавената в него сода за хляб. Разбъркваме всичко добре, прибавяме натрошеното сирене и оставяме плънката на една страна. От готовото тесто оформяме 9 топки, намазняваме добре плота и ръцете си, и започваме да оформяме корите. С ръце притискаме всяка топка, оформяме кръгла кора и започваме да я разтегляме докато стане почти прозрачна. Поръсваме обилно с плънка, завиваме на руло след това на охлювче и я прехвърляме в тавата. Повтаряме процедурата и за останалите 8 топчета тесто. Готовата баница поръсваме с олио или разтопено масло и печем в загрята на 190 градуса фурна до златист загар.
800 гр. брашно
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
200 гр. кисело мляко
100 гр. заквасена сметана
1 ч.л. сода за хляб
5 яйца
250 гр. сирене
олио за раздърпването около 1/4 ч.ч.
Начин на приготвяне:
В пресятото брашно правим кладенче и в него изсипваме: солта, захарта, олиото, оцета и водата. Замесваме меко тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин. да си почине. Приготвяме плънката. Разбиваме яйцата, добавяме сметаната и киселото мляко с добавената в него сода за хляб. Разбъркваме всичко добре, прибавяме натрошеното сирене и оставяме плънката на една страна. От готовото тесто оформяме 9 топки, намазняваме добре плота и ръцете си, и започваме да оформяме корите. С ръце притискаме всяка топка, оформяме кръгла кора и започваме да я разтегляме докато стане почти прозрачна. Поръсваме обилно с плънка, завиваме на руло след това на охлювче и я прехвърляме в тавата. Повтаряме процедурата и за останалите 8 топчета тесто. Готовата баница поръсваме с олио или разтопено масло и печем в загрята на 190 градуса фурна до златист загар.
Чудесна баница се е получила.Правила съм подобна, а баба ми беше голям майстор в това отношение.Правеше всякакви видове баници.За българина баницата си е традиционна и много вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря ти! Радвам се, че ти харесва и моята баба е голям майстор на баниците, и всичко за тях от нея съм научила :) Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна баница, Диди!
ОтговорИзтриванеИ точно за посрещане у дома!
Благодаря ти много! Поздрави!
ИзтриванеБаницата е чудесна,а бе баницата си е баница.
ОтговорИзтриване