Страници

вторник, 27 юни 2017 г.

МИДЕНА СУПА

Една любима лятна рецепта:) Въпреки че съм морско чадо, да си призная риба много не обичам, но пък мидиии...ле-ле мале, както се казва чак ушите ми плющят:) А удоволствието да  хапнеш супичката  на открито край морето с чаша охладено бяло винце е несравнимо. Е има си и тънкостите, като например да устоиш на мидите докато ги чистиш (аз никога не успявам, затова и варя повече), но като цяло се приготвя лесно. А на финала получавате вкусотия, която ще Ви стане любима.


Необходими продукти:

500 гр. сварени и изчистени мидени ядки
500 мл. миден бульон (водата от варенето на мидите)
500 мл. рибен бульон ( от няколко вида черноморска риба)
2-3 картофа
1-2 моркова
4 с.л. ориз
3-4 с.л. олио
сол
черен пипер
пресен лющян


Начин на приготвяне:

В подходяща тенджера слагаме 1 л. вода и двата вида бульон да заврат. Овкусяваме на вкус със солта, черния пипер, олиото и  лющяна. Нарязваме на ситно картофа и моркова, и ги слагаме да се сварят в бульона. Когато зеленчуците са готови, добавяме добре измития ориз, след като се свари прибавяме и мидените ядки. Оставяме супата да клокне и я отнемаме  от котлона. Сервираме поръсена със свеж лющян, резен лимон и лъжица заквасена сметана за разкош.

Няма коментари:

Публикуване на коментар