Няма начин поне веднъж да не опита човек да направи кисело мляко по старомодния начин, без модерните машинки и тем подобни. Не че ги отричам ама друго си е да определиш сам температурата на млякото(което за мен си беше цяло предизвикателство,но след един термометър паднал в "боя"и проверка с пръстче , което търпи много на горещо, все пак се получи), да го завиеш с одеяло и да тръпнеш в очакване дали се е получило или ще останеш леко разочарован от получило се. Та така де и аз реших да се възползвам от вкусното прясно мляко от близката кравеферма (да си на село е върхът)...ииии да си призная по- вкусно от домашно кисело мляко няма! Става лесно (като изключим вайкането покрай уцелването на температурата ) и си е неизменна част в ежедневното хапване.
Необходими продукти:
1 л. прясно мляко
4 с.л. кисело мляко (аз използвах "ВЕРЕЯ")
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото, оставяме го да изстине до 38-40 градуса ( проверяваме температурата с кутре или термометър)и го прехвърляме в буркан. Разбиваме киселото мляко (закваската), темперираме го с част от топлото прясно мляко и го изливаме в буркана. Пренасяме буркана на топло място и го завиваме с одеяло (за да запазим температурата му около 38 градуса) за 4-6 часа. Когато киселото мляко е готово го прехвърляме в хладилника.
По същия начин си квася млякото от преди много години.
ОтговорИзтриване