Страници

неделя, 23 октомври 2016 г.

ЖЕЛЕ ОТ ГЛОГ

 И последната рецепта от трилогията So into Food:) 
До сега винаги съм подминавала храстите и дръвчетата глог или мимоходом откъсвам зрънце, две хапвам ги и толкова. За глога знаех, че е много полезен, както в комбинация с други билки така и сам на чайчета, тинктури и др. Най- известен си е в триото мента, глог и валериан, познато на много щураци като мен. Но никога не съм приготвяла нищо с него, въпреки че около нас е пълно с глог.
От всичко най-обичам да експериментирам и когато изляза на разходка из гората, да се върна с пълна кошница билки, плодове или вкусни гъбки (но това занимание си е само за познавачи... та не рискувайте;)) Та така и този път след една страхотна следобедна разходка се прибрах с пълна кошница с глог....иии чудейки се какво да го правя,  реших да експериментирам и да пробвам нещо ново и да превърна тези плодчета, познати още като "храна за сърцето" във вкусен десертен вариант.

събота, 22 октомври 2016 г.

ЗАДУШЕН ПЪДПЪДЪК "ФАНТАЗИЯ"


Това е втората рецепта за списанието So into Food.
Да имаш ловец у дома може да е както благословия така и мъничък кошмар. От една страна се радваш на прясно дивечово месце, а от друга се сблъскваш с кошмара да оскубеш няколко десетки дребни пернати. И покрай чуденето ми с каква рецепта да "блесна" в списанието реших да приготвя пъдпъдък по рецепта от старата книга на дядо (с нов прочит от мен;)), но... не знаех в какво се забърквам!:)И така ранната септемврийска съботна утрин  поръчах две пернати, а получих няколко десетки  и така се започна епопеята на "един" пъдпъдък.

петък, 21 октомври 2016 г.

АРОМАТНА КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА

 
Преди известно време имах страхотната възможност да се включа и да стана част от есенните кулинарни вдъхновения на So into Food:), за което съм много благодарна на Гери за тази уникална възможност. Следя и чета списанието с интерес още от самото му начало и съм много щастлива, че тези две страхотни дами Гери и Мария създадоха това уникално списание:) Желая им успех и да ни радват с още  много интересни броеве!:)
Списанието можете да намерите тук:  






А сега малко за рецептите... В следващите три поста ще кача рецептите, с които се включих в списанието, а именно: АРОМАТНА КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА, ЗАДУШЕН ПЪДПЪДЪК "ФАНТАЗИЯ" и ЖЕЛЕ ОТ ГЛОГ.
Обожавам есента, а тиквата за мен си е царицата на есента и няма начин да не я уважа:) И така вдъхновена от поканата да участвам в списанието, есенните багри, страхотните оранжеви тикви и ароматните подправки, които донесох от Индия,  запретнах ръкави и направих тази ароматна супичка. Надявам се да Ви хареса:)

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

КРЕМ СУПА С КАРФИОЛ


За това студено време единствения лек са топлите напитки и вкусните горещи супи :) И тъй като е сезона на вкусните есенни благинки, от които една от най-любимите ми е карфиола, Ви предлагам тази вкусна крем супичка. Има доста рецепти с карфиол, но ще започна с тази ;)

петък, 14 октомври 2016 г.

ШОКОЛАДОВИ ФРЕНСКИ МАКАРОНИ (Chocolate French Macarons)


Въпреки обиколките из целия свят, така и нямах късмета да посетя Франция:( А голямата ми мечта е да се разходя  по някоя френска улица, да открия някоя кокетна сладкарница и да опитам от така известните френски десерти... и по-специално,  най-известения и уникален сред тях, а имено френския макарон. Не че си нямаме и в България, но друго си е да се потопиш в уникално романтичната атмосфера на Франция, да пийнеш силно кафe, в едно от техните типични кафенета  и да поглезиш небцето си с това скъпоценно бижу! ...Еххх... размечтах се!, но знае ли човек някой ден тази мечта може да се превърне в реалност:)
Да си призная честно преди около 3 години се пробвах да направя  френски макарони, иии не  бях особено възхитена от резултата!, но 3 години и един опит по-късно... станаха страхотни!
Макаронките трябва да са с гладка и лъскава повърхност, и красива равномерна пачка на балерина! Изобщо всичко в този десерт трябва да е изтънчено по френски му:):):) И когато го отхапете...ахх като го отхапете отвън трябва да е с хрупкава коричка, а отвътре мек и дъвчащ.
Но за да се насладите на този специален десерт, трябва да се спазят някои основни правила, които не са чак толкова много , но е добре да ги спазите ( ще гледам да съм максимално изчерпателна и предварително съжалявам, ако отегча някого:)

сряда, 12 октомври 2016 г.

БАДЕМОВО БРАШНО


Вярно че можем да си го закупим от магазина, но пък кефа да си приготвиш всичко сам и удоволствието от факта, че се получава по-добре от купешкото е незаменимо! В днешно време можем да намерим и от "пиле мляко" в магазина, но понякога нито качеството нито цената отговарят на критериите ни. Затова и има алтернативен вариант да си приготвим дадения продукт сами в домашни условия:) 
Да приготвиш бадемово брашно, си е като детска игра, а десертите които можеш да приготвиш са си направо Мастър клас на вкусотиите.
А ако сте фенове на бадемовото мляко, бадемовия остататък който остава също можете да превърнете в бадемово брашно;)

понеделник, 10 октомври 2016 г.

КЕКС С МАТОЧИНА "ЛЕКА НОЩ"

След като може да има кекс за  Добро утро, защо да няма и кекс  за  Лека нощ?
Нямаше как да подмина  тази  ароматна билка, като маточината с лека ръка. Всички поляни около къщата ми са пълни с нея и ако минеш през тях...аромата и те връхлита. Аромат на лимони и лято, и въпреки че е вече октомври тя все още си е все така свежа и ароматна.
Но за да можете да се възползвате от силните и лековити свойства най-добре да я берете от май до юли, изсушавате я и готово- имате чайче за здрав сън, и какви ли не болежки. 
От свежите листенца маточина  може да приготвите както лимонада, така и кексове, чайчета, сиропи и какво ли още не:)
За мен кекса с маточина е страхотен десерт за след вечеря, защото хем ще Ви подслади, хем ще Ви осигури здрав сън.

петък, 7 октомври 2016 г.

NESCAFE CAKE


Добро утро на всички!
Да започнеш деня си с чаша хубаво силно кафе е равно на добър старт  , а да започнеш денят си с чаша хубаво силно кафе и NESCAFE кекс (минутки за реклама, хахах )... ммм ето на това се казва страхотен старт на деня. И все пак няма значение как стартирате денят си, с чаша кафе или чай, просто опитайте тази рецепта. В началото леко се опъвах защото не съм голям фен на кафето, освен ако не е с много мляко и студено...нооо след като шеф Драго ме изненада с тази мека като "душичка" вкусотия , оставих всички съмнения на страна и се оставих на страхотния аромат да ме заплени! И мога да заявя "беряща душа" от преяждане: Вече съм фен на кафето в кекса:)

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

ТОРТА С ПРАСКОВИ



Последни дни, в които можем все още да намерим праскови по пазарите. 
И в този ред на мисли как да не приготвиш нещо бързо, вкусно и с дъх на лято?! Тази торта става много бързо, защото се използват готови бишкоти и е подходяща за пикник:) просто я пригответе в бурканче;)