Страници

сряда, 28 декември 2011 г.

КЕКСА на БАБА


Любимата ми рецепта за кекс от баба :) Това е рецепта, която ще остане завинаги в съзнанието ми, сладкия спомен от детството ми! И дори и днес когато отидем на гости у баба, тя ни подслажда с тази пухкава вкусотия:) Няма начин да не ви стане любим! Това е кекса, който никога не излиза на мода и  него никога няма да сгрешите! Приготвя се  бързо, а след това единственото, което ще чувате е доволното премляскване на похапващите го :)

петък, 23 декември 2011 г.

ШПРИЦ-БИСКВИТКИ

Остават само още 2 дни до Коледа! 


ПОДАРЪККоледа чука на прага...,а с нея и гостите за коледната трапеза! И за да бъде пълно щастието всеки трябва да си получи подаръка от "Дядо Коледа".  Ето един подарък излязъл от домашната работилничка, защото какво по хубаво от ръчно изработен  с много любов подарък!:)И за да е сладък го пълним със ситни домашно приготвени меденки, без които не можем на Коледа.:)

СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛИ

БЪДНИ ВЕЧЕРБ
ъдни вечер (24 декември) се нарича още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка . На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога.
           На Бъдни вечер важна роля играят бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове.
Бъдникът е специално избрано тригодишно брястово или крушево право дърво, което според традициите се поставя в огнището или камината и гори през нощта на тържествената трапеза. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника символизират раждането на новото Слънце и Исус Христос, но е и причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.           Бъдникът  се подготвя в навечерието на празника. Отсича се, носи се на рамо, за да не докосне земята и се миросва в къщата.

ПОСТНИ МЕДЕНКИ

Коледа наближава... Да приготвим малко сладки за трапезата на Бъдни вечер:)


понеделник, 19 декември 2011 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ГРИС

 Бърз,  лесен,  вкусен и идеален за вегани:)


ДЕКУПАЖ

 
Ако искате да зарадвате близките си с ръчно изработен подарък... Може би тази идея ще Ви допадне. Необходимо Ви е само малко търпение, настроение и капчица вдъхновение;) А готовите бурканчета можете да напълните с лакомства:)

събота, 10 декември 2011 г.

ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ


 Това е една  много вкусна  рецепта от тефтера на прабаба  ми, но защо се казва ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ не знам, а и никои не можа да ми обясни...


четвъртък, 8 декември 2011 г.

ЦИТРУСОВИ ИЗМИШЛЬОТИНКИ


Ще ви предложа нещо свежо  в студените зимни дни:), което с лекия си
 цитрусов вкус и аромат  ще ви пренесе в горещите летни дни на брега на морето!


МАСЛЕНИ БИСКВИТИ


Нищо, че е пости Аз обичам сладко и не мога без ДЕСЕРТ! В познатите бабини масленки просто замених свинската мас с маргарин и малко фъстъчено масло за аромат!Едната част от тестото овкусих  с сушени плодове, а другата с черно какао. И май се получи...?!


БИСКВИТЕНО РУЛО


Това е една от  рецептите в класацията топ 10 - Класика от тефтера на мама. Един от любимите и десерти, които са и сервирали в детската градина. Няма нужда да казвам, че и на мен ми е любим, не само защото се приготвя изключително лесно и бързо задоволява "злия сладкояд", а защото става невероятно вкусно всеки път. Та мисля тази рецепта е подходяща за всеки кулинарен "новобранец" искащ да възхити някого с вкусен десерт.

КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА