Страници

сряда, 28 декември 2011 г.

КЕКС


Любимата ми рецепта за кекс от баба :) С нея никога няма да сгрешите! Приготвя се бързо, а след това единственото което ще чувате е доволното премляскване на похапващите го :)


петък, 23 декември 2011 г.

ШПРИЦ-БИСКВИТКИ

Остават само още 2 дни до Коледа! 


ПОДАРЪККоледа чука на прага...,а с нея и гостите за коледната трапеза! И за да бъде пълно щастието всеки трябва да си получи подаръка от "Дядо Коледа".  Ето един подарък излязъл от домашната работилничка, защото какво по хубаво от ръчно изработен  с много любов подарък!:)И за да е сладък го пълним със ситни домашно приготвени меденки, без които не можем на Коледа.:)

СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛИ

БЪДНИ ВЕЧЕРБ
ъдни вечер (24 декември) се нарича още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка . На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога.
           На Бъдни вечер важна роля играят бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове.
Бъдникът е специално избрано тригодишно брястово или крушево право дърво, което според традициите се поставя в огнището или камината и гори през нощта на тържествената трапеза. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника символизират раждането на новото Слънце и Исус Христос, но е и причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.           Бъдникът  се подготвя в навечерието на празника. Отсича се, носи се на рамо, за да не докосне земята и се миросва в къщата.

ПОСТНИ МЕДЕНКИ

Коледа наближава... Да приготвим малко сладки за трапезата на Бъдни вечер:)


понеделник, 19 декември 2011 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ГРИС

 Бърз,  лесен,  вкусен и идеален за вегани:)


ДЕКУПАЖ

 
Ако искате да зарадвате близките си с ръчно изработен подарък... Може би тази идея ще Ви допадне. Необходимо Ви е само малко търпение, настроение и капчица вдъхновение;) А готовите бурканчета можете да напълните с лакомства:)

събота, 10 декември 2011 г.

ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ


 Това е една  много вкусна  рецепта от тефтера на прабаба  ми, но защо се казва ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ не знам, а и никои не можа да ми обясни...


четвъртък, 8 декември 2011 г.

ЦИТРУСОВИ ИЗМИШЛЬОТИНКИ


Ще ви предложа нещо свежо  в студените зимни дни:), което с лекия си
 цитрусов вкус и аромат  ще ви пренесе в горещите летни дни на брега на морето!


МАСЛЕНИ БИСКВИТИ


Нищо, че е пости Аз обичам сладко и не мога без ДЕСЕРТ! В познатите бабини масленки просто замених свинската мас с маргарин и малко фъстъчено масло за аромат!Едната част от тестото овкусих  с сушени плодове, а другата с черно какао. И май се получи...?!


БИСКВИТЕНО РУЛО

Това един много лесен, но и много вкусен десерт! :)Надявам се да Ви хареса:)

КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА